×
Turite klausimų? Pir - Pen 8:00-18:00 +370 5 266 1616 keliones@baltictours.lt

Kelionių istorijos ir patarimai

Daržovės ant stalo

Italų virtuvė – gausi, tačiau sveika

9+
Burnoje tirpstančios, ką tik iš krosnies ištrauktos picos ir įvairiausi makaronai – visiems puikiai pažįstami italų gastronominiai šedevrai. Bet ar iš tiesų Italija vietiniams ir atvykėliams apie save pasakoja tik šiais tradiciniais ir iki skausmo žinomais patiekalais?

Itališka pica

Itališka pica

Galbūt viena iš populiariausių pasaulyje tituluojamų virtuvių turi daugiau paslapčių ir įdomybių, kurias būtų smalsu sužinoti tiek kiekvienam turistui, tiek prijaučiančiam itališkai dvasiai? Šiame straipsnyje labiau atkreipsime dėmesį ne į patiekalų pasiūlą ir įvairovę, tačiau į pačios italų valgymo kultūros subtilybes ir ypatumus.

Sveiki net miltai

Itališka virtuvė išties yra laikoma ne tik viena populiariausių, tačiau ir viena sveikiausių pasaulyje. Nepaisant to, kad mums dažniausiai įprasta girdėti tik apie picas, ar padažuose skęstančius makaronus. Vaisiai bei daržovės – neatsiejama kiekvieno italo kasdienybės dalis. O kaipgi, kai šalyje yra puikios sąlygos auginti šias gėrybes. Taip pat, daugybėje patiekalų galima rasti ir jūros gėrybių, o alyvuogių aliejus – naudojamas bene visur, kur tik įmanoma. Jį, pasak italų, žmogaus organizmas pasisavina lengviausiai iš visų riebalų. Miltinių patiekalų populiarumas galbūt verstų abejoti taip garsiai afišuojamu itališkos virtuvės sveikumu. Tačiau, net šie yra gaminami iš aukščiausios kokybės kietųjų kviečių miltų, kurie nekenkia nei organizmui, nei figūrai. O dauguma desertų, tik pamanykite, taipogi pagaminti vaisių pagrindu!

Itin vertinamos daržovės bei alyvuogių aliejus, o desertai gaminami vaisių pagrindu 

Antipasti – kas tai?

O ar žinote, kad restorane su italais susėdus prie bendro pietų stalo nevertėtų pulti užsisakinėti pagrindinių patiekalų? Nepaslaptis, kad vietiniai valgo daug ir itin mėgaujasi kiekvienu kąsniu. Tad šalyje labai populiaru prieš karštuosius patiekalus užsisakyti antipasti. Tai – užkandis, kurio tikslas yra sužadinti apetitą. Ragauti galima šviežių, marinuotų ar grilyje keptų daržovių, kurios derinamos su įvairiais sūriais, kumpiu, jūros gėrybėmis, taip pat daržovių vėrinukų, panardintų italų taip dievinamo alyvuogių aliejaus užpile. Taigi, prieš pietus patiekiama kuo daugiau tokių užkandžių rūšių ir visko ragaujama po truputį.

Antipasti – itališkas užkandis

Espresso ir grappa

Prakalbus apie tradicinę kurios nors šalies virtuvę, mums tai dažniausiai asocijuojasi vien tik su maisto produktais ir iš jų gaminamais patiekalais. Tačiau negalima pamiršti ir gėrimų, kurie yra itin svarbi pusryčių, pietų ar vakarienės dalis.

Tikriausiai kiekvienas atsakytų kokia yra populiariausia kavos rūšis Italijoje. Tai – espresso. Ši juoda ir itin mažais kiekiais geriama kava dažnai yra laikoma labai stipria ir turinčia daug kofeino. Vis dėlto, ji gaminama iš absoliučiai tokių pačių kavos pupelių, kaip ir bet kuri kita kava, tik jos yra ilgiau skrudinamos. Būtent tai šias pupeles paverčia netgi dar silpnesnėmis. Espresso italai geria visur ir visada – net vietoj vandens!

Espresso kavos puodelis

Puodelis espresso

Vynas. Apie šį gėrimą pasakoti daug tikrai nereikia – jį italai dažniausiai renkasi valgydami ir kruopščiai derina prie maisto. O štai grappa – dar ne visiems gerai pažįstamas stiprusis itališkas gėrimas. Net 40-50% alkoholio turintis spiritas iš vynuogių išspaudų buvo atrastas ir yra gaminamas būtent Italijoje. Tai – bene pagrindinis ir vietinių dažniausiai pasirenkamas stiprusis gėrimas. Tačiau kraštiečiai jį moka vartoti su saiku: atšaldytą, po sočios vakarienės ir labai nedideliais kiekiais.

Itališkas alkoholinis gėrimas - grappa

Itališkas stiprusis gėrimas – grappa

Sutikite, visame pasaulyje garsią italų virtuvę tikrai galima vadinti stilinga bei subtilia. Ekspresyvieji italai ne tik kuria savo įvaizdį aprangos pagalba, tačiau turi rafinuotą skonį ir kalbant apie maistą. Juk net valgymo kultūroje galime atrasti daug estetikos, saiko ir normų, nepaisant to, kad, iš pirmo žvilgsnio, italai valgo itin daug.

Norisi geriau pažinti itališkos virtuvės subtilybes? Keliauk į Italiją, o geriausių pasiūlymų ieškok ČIA

Simona Klimanskytė
Baltic Tours kolektyvas spalvingas, o į jį dar daugiau spalvų, estetikos ir ypatingos stiliaus nuovokos atneša Simona. Būtent Simona mūsų tinklaraščio įrašuose kalba apie tai, kad keliauti yra mažų mažiausiai madinga! Kviečiam ragauti, pažinti ir atrasti. Ir jeigu nežinote, ką krauti į lagaminą ar kokia emocija tyrinėt pasaulį, jūsų kelionės gidu privalo tapti Simonos patarimai.