×
Turite klausimų? Pir - Pen 8:00-18:00 +370 5 266 1616 keliones@baltictours.lt

Kelionių istorijos ir patarimai

Egipto virtuvės šedevrai ir populiariausi keliautojų patiekalai

1+
Kaskart apsilankius naujoje šalyje smalsu paragauti tradicinės virtuvės patiekalų. Nors Egipto virtuvė nėra tokia populiari ir plačiai žinoma kaip prancūzų ar ispanų, joje netrūksta malonių staigmenų ir puikių skonių.

Egiptiečių ir Viduržemio jūros regiono virtuvės tradicijų susipynimas – taip būtų galima pavadinti Egipto virtuvę. Dėl savo geografinės padėties Egiptas pažino skirtingų kultūrų papročius ir maisto gamybos specifikas, kurias pritaikė savaip ir suteikė patiekalams unikalų egiptietišką skonį. Didžiausią įtaką Egipto virtuvei padarė turkai osmanai įnešę naujus produktus ir mitybos įpročius.

 

Egipto virtuvės patiekaluose paprastai nerasite riebių ingredientų, tačiau čia gausu šviežių daržovių, vaisių ir pieno produktų. Egipto virtuvė garsėja vegetariškų patiekalų gausa, tad nevalgantys ar nemėgstantys mėsos, patiekalų pasirinkimų ras begalę. Vietiniai gamindami maistą naudoja daug „fava“ rūšies pupelių, ryžių, prieskonių ir žolelių, suteikiančių patiekalams puikų skonį.

Svarbiausią vietą užima duona, kuri paprastai patiekiama prie visų patiekalų. Egipte dažniausiai valgoma dešine ranka, o jei patiekalo konsistencija skystesnė – dažomas su duona. Itin saldi kava ir arbata patiekiama po valgio. Egiptietiški desertai gardūs, ne itin saldūs ir mažai kaloringi. Desertui patiekiamas natūralus jogurtas su priedais, ledai, kepiniai.

Populiariausi patiekalai

Ful medames – populiarus pusryčių valgis. Tai trintos „fava“ pupelės, pagardintos citrinos sultimis, česnaku ir aliejumi. Patiekalas patiekiamas su smulkintomis petražolėmis ir pomidorais, kietai virtu kiaušiniu, valgomas su duona.

Ta’meya – trintų pupelių rutuliukai kepti karštame aliejuje. Primena visiems gerai žinomus falafelius, gaminamus iš avinžirnių. Sotus patiekalas, egiptiečių greitasis maistas.

Koshari – puikaus skonio patiekalas gaminamas iš ryžių, lęšių, makaronų ir avinžirnių. Patiekiamas su pomidorų padažu, svogūnais ir česnakais.

Molokhia – nuo neatmenamų laikų Egipte gaminama žydiškų dedešvų sriuba su česnaku, kalendra ir mėsa.

Baba ghanoush – keptų baklažanų piurė pagardinta sezamų pasta, citrinų sultimis, druska, pipirais ir aliejumi. Dažniausiai patiekiamas kaip užkandis kartu su duona arba šalia kitų patiekalų.

Fiteer – picą primenantis patiekalas, kuris gali būti tiek pikantiško, tiek saldaus skonio.

Hamam mahshi – žolelėmis ir prieskoniais pagardintas ryžiais įdarytas balandis kepamas ant žarijų.

Kofta – maltos jautienos ir avienos kotletai kepami virš žarijų. Mėsa maišoma su įvairias prieskoniais ir kapotais svogūnais. Patiekiama su duona, šviežių daržovių salotomis ir padažais.

Samak mashwy – ant grilio kepta marinuota žuvis. Šis patiekalas populiariausias Aleksandrijoje.

Fatta – patiekalas, kurį sudaro ryžių ir duonos sluoksniai su tirštu, rūgštoku pomidorų ir mėsos padažu labiau primenančiu sriubą. Gaminamas ypatingomis progomis ir religinių švenčių metu.

Konafah – desertas gaminamas iš plonyčius makaronus primanačios tešlos su riešutais. Patiekiamas su sirupu. Tai vienas seniausių desertų, apie kurį užsimenama Egipto rašytiniuose šaltiniuose.

Gebna – tai egiptietiškas sūris, dažniausiai naudojamas salotoms gardinti ir sumuštiniams ruošti. Gibna beida primena graikišką fetos sūrį. Gebna makleyah – keptas sūris, valgomas su duona ar patiekiamas šalia kitų patiekalų.

Basbousa – pyragas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – manų kruopos. Patiekiamas su migdolais išmirkytais sirupe.

Baklava – sluoksniuotos tešlos desertas su smulkintais graikiniais riešutais ir sirupu.

Egiptietiškas maistas neapsunkins skrandžio, nudžiugins savo skoniais ir paprastumu. Pabandykite jų paruošti ir patys – taip prisiminimais kaskart sugrįšite į kelionės po Egiptą akimirkas.

Baltic Tours
Emocijos, profesionalumas ir dalijimasis kelionių džiaugsmu – tai, kas daro mus išskirtiniais. Baltic Tours kelionių agentūra – daugiau nei kelionės įsigijimo vieta ar paslaugos. Tai patirties mainai, atspindintys inovatyvius kelionių organizavimo ypatumus. Baltic Tours kelionių ekspertai it gerų atostogų riteriai, šiuose unikaliuose kelionių įrašuose pasakojantys ne tik istorijas iš savo patirties, bet gvildenantys keliautojų istorijas ir paslaptis, kuriomis gaubiasi kiekviena kryptis.