×
Turite klausimų? Pir - Pen 8:00-18:00 +370 5 266 1616 keliones@baltictours.lt

Kelionių istorijos ir patarimai

Merginos Kroatijos pakrantėje

Kroatė apie savo šalies gastronomiją: „Žuvis turi plaukti tris kartus: pirmą kartą jūroje, antrą kartą alyvuogių aliejuje, o trečią kartą – vyne.“

2+
Skaitymo trukmė: 6 min.
Lietuvių atostogų planuose vis dažniau atsiduria egzotiškoji Kroatija – čia vykstama dėl nuostabių orų, neįtikėtinų nacionalinių parkų ir miestų, kuriuose filmuojami filmai. Tačiau apie Kroatiją gali spręsti ir iš labai spalvingos maisto kultūros. Kroatė Dora Šustić (27) atskleidžia, kuo skiriasi šiaurinė ir pietinė šalies virtuvė, vardina tradicinius valgius ir desertus, padeda prie patiekalo priderinti vyną!

Internete rašoma, kad žymiausi Kroatijos virtuvės valgiai yra kepta mėsa, rūkytas Dalmatijos kumpis, sūdytos sardinės, avies pieno sūris ir paprikomis pagardintas saliamis. Ar tikrai?

Nacionalinė Kroatijos virtuvė atrodo panašiai, vis tik reikėtų pridurti, kad maisto, beje, ir kultūros skirtumas šiaurinėje ir pietinėje šalies dalyje ryškiai skiriasi. Pietų Kroatijoje (prie jūros) virtuvė labai panaši į italų, čia juntama graikų ir Viduržemio jūros virtuvių įtaka. Pagrindiniai patiekalai / produktai yra sardinės, žuvis, kepti kalmarai, nuostabus ožkos pieno sūris (kroat. paški sir), kilęs iš Pago salos, alyvuogių aliejus, džiovintos figos, desertai iš graikiškų riešutų ir figų. Kroatų virtuvė šiaurėje – grynas Austrijos–Vengrijos imperijos palikimas. Čia dominuoja mėsa, kiauliena, paprikinis saliamis (kroat. kulen) ir stiprūs gėrimai: šljivovica (gaminamas iš distiliuotų raugintų slyvų sulčių) ir rakija. Man nepatinka jų mityba, pati esu vegetarė. Dar Kroatijoje populiarūs bosnių (originaliai turkų) patiekalai: börek (iš turk. pyragėliai), sūrio pyragai, maltos mėsos patiekalai, kaip čevapčići.

Börek                                                                                                                                                                                                        Börek

Kokių tradicinių ar neįprastų patiekalų rekomenduotum paragauti turistams?

Patys tradiciškiausi patiekalai, sakyčiau, yra žuvų troškinys (kroat. brudet) – soti sriuba su dideliais baltos žuvies gabalais ir bulvėmis. Taip pat buzara – krevetės arba moliuskai su pomidorų padažu ir baltuoju vynu. Patiekalas tradiciškai valgomas su daug duonos, skirtos mirkymui padaže. Aštuonkojų salotos yra labai populiarios ir puikios, ypač Brač, Vis, Korčula salose. Juodas kalmarų rizotas čia taip pat populiarus. Pats tradiciškiausias desertas šiaurinėje Kroatijoje (Slovėnijoje taip pat) yra kremšnite – vanilinis pudingas su plakta grietinėle, o pietuose – fritule – kepta saldi tešla, kaip mini spurgos.

Brudet                                                                                                                                                                                                     Brudet

Ką Kroatijoje įprasta valgyti kasdien? Nevalgai tik mėsos ar esi atsisakiusi ir žuvies? Ką čia valgo vegetarai?

Esu iš pietinės dalies, taigi, apie maistą šiaurinėje Kroatijoje, žinau mažiau. Vadovaujuosi viena taisykle – valgau žuvį tik ten, kur matyti jūra, taigi, kai esu Kroatijoje ją valgau. Du metus gyvenau visai be žuvies, ir nenorėčiau to kartoti (juokiasi). Pietuose populiaru valgyti žuvį, mūsų racione gausu daržovių, valgome salotas su šviežiais pomidorais ir žaliosiomis paprikomis, kopūstais, mėgstame sriubas, žuvienę. Tradicinis Dalmatijos regiono patiekalas yra blitva – runkelis (angl. swiss chard) su bulvėmis ir alyvuogių aliejumi. Vegetarai dažniausiai renkasi makaronus, lazaniją, gnocchi (italų virtuvė) – tai maži koldūnai iš bulvių, manų kruopų arba miltų, paprastai patiekiami su pomidorų padažu.

Gnocchi                                                                                                                                                                                                    Gnocchi

Kalbama, kad Kroatijoje gausus vynų pasirinkimas.

Be alyvuogių aliejaus, kuris tradiciškai gaminamas pietuose, (mano senelis taip pat gamina savo alyvuogių aliejų, jo visada parsivežu grįždama į Prahą) vynas Kroatijoje yra labai svarbus. Raudonasis vynas derinamas su žuvimi, baltasis su mėsa. Garsiausi yra Istrijos ir Dalmatijos regiono vynai – baltasis Malvazija ir raudonasis Teran vynas bei raudonasis Dalmatijos regiono vynas Plavac Mali. Asmeniškai dievinu būtent raudonuosius Dalmatijos vynus, manau, jie geriausi.

Mėgstu vieną kroatų išsireiškimą, puikiai apibūdinantį mūsų valgymo įpročius. Pas mus sakoma, kad žuvis turi plaukti tris kartus: pirmą kartą jūroje, antrą kartą alyvuogių aliejuje, o trečią kartą – vyne. Iš dalies, dėl šio pasakymo ir vadovaujuosi taisykle valgyti žuvį bent ten, kur matau jūrą. Tai primena man namus ir Kroatiją apskritai. Be to, mūsų žuvį, priešingai nei šaldytą ar konservuotą, valgyti iš tikrųjų sveika.

Splitas, Kroatija                                                                                                                                                                                                     Splitas

Keliauk paragauti Kroatijos ir tu!

Greta Misevičiūtė
Greta – tikra plunksnos meistrė ir žodžių architektė, sugebanti prakalbinti net patį uždariausią žmogų. „Baltic Tours“ tinklaraštyje Greta gvildena ne tik išskirtines keliautojų istorijas, bet ir žarsto išskirtinius patarimus. Smalsumu besipuošianti, nuoširdumu užkrečianti ir priverčianti pasinerti į pačius įdomiausius nuotykius!