×
Turite klausimų? Pir - Pen 8:00-18:00 +370 5 266 1616 keliones@baltictours.lt

Kelionių istorijos ir patarimai

Buivolų augintojai, picos su kalnų brokoliais ir sūrio someljė – kur rasti tikrąją Italiją?

4+
Viva l’Italia!, – sako ką tik iš Kampanijos regiono sugrįžusi Baltic Tours kelionių ekspertė Rasa Levickaitė. Ten, kur šarmingas italas vidury nakties glosto gitaros stygas, ten, kur spaudžiamas skaniausias vynas pasaulyje ir ten, kur rutina gardinama romantiškomis istorijomis apie gastronomiją. Tikri, išjausti įspūdžiai iš Kampanijos regiono ir 4 istorijos, priverčiančios ir vėl pamilti Italiją!

1. Šeimos verslas pasauliui dovanoja šviežiausią sūrį pasaulyje

Rasa prisipažįsta, kad tupdyt sparnus į Italiją ji galėtų ištisus metus. Šis kraštas žavi savo kitoniškumu ir besąlygiška aistra gyventi, o nuoširdumu besipuošiantys vietiniai nesibodi žavios itališkos atmosferos keisti į modernų gyvenimą didmiesčiuose. Ir jeigu Kampanijos regionas turėtų pasaulio stebuklą, juo neabejotinai taptų išmyluoti ir prižiūrėti didžiuliai šeimų ūkiai.

Giusy Cerrato, baigusi dizaino studijas, nusprendė atsiduoti šeimos verslui. Žavi geltonplaukė dienas leidžia spalvingame Granato ūkyje, kuriame auginami net 400 buivolų. Čia gimsta pati šviežiausia Buffalo mozarella! Tikra tiesa, viskas šviežia taip, kad žodis „rytoj“ čia tiesiog neegzistuoja. Rasa pasakoja, kad šį šedevrą norėjosi namo maišais tempti, tačiau paklausus Giusy apie tai, ar šis sūris būtų valgomas rytoj, ši atsako, kad kitos dienos mocarelos ji dar nėra ragavusi…

2. Sūrių kokybę laimina skonių deivė Maria

Sūrių degustacijos konkursai – tai dar viena Italijos puošmena. Kampanijos regiono sūrio šedevrus laimina Maria Sarnataro. Sūrio someljė yra Italijos someljė asociacijos Kampanijos regiono viceprezidentė ir jau daugelį metų iš eilės meistriškai šventina sūrių degustacijos konkursus Italijoje. Maria gali valandų valandas pasakoti apie sūrius, apie jų tekstūras, kvapus, pagardus, temperatūrą, nuotaiką, bet didysis nušvitimas nutinka sūriui palietus gomurį – Maria padaro sunkius namų darbus, kad būtumėte palydėti į geriausios kokybės sūrių ūkį. Ir negana to, ji elegantiškai priderina puikiuosius vynus, kurie gomurio dėka leidžia pasijusti it devintame danguje.

3. Enologas, pasislėpęs istoriniuose vyno rūsiuose

Susipažinkite – Alessandro Leoni, enologas, nuo 2012 m. dirba San Salvatore rūsiuose, Cannito vynuogyne, kur puoselėja Fiano, Falanghina, Greco ir Aglianico veislių vynuogynus. Alessandro galvą guldo už Pian di Stio (San Salvatore) – tai švelnių ir elegantiškų dermių įkvėptas vynas, primenantis enologo jaunystės metus Italijos Šiaurėje. Tai Čilento nacionalinio parko aukštybėse įsikūrusio vynuogyno dovana vyndariui. Taip pat neabejotinas enologo favoritas yra Peppone (Feudi Spada) – šis vynas yra dedikuotas Alessandro tėvui. Tobulas Grenache ir Syrah derinys, įkvėptas prancūziškos nuotaikos ir esantis princu titulujamo Cotes du Rhone vyno pusbrolis. Cannito vynuogyne visi darbai išskirtinai atliekami rankiniu būdu – tai kaštams imlus darbas, tačiau jis garantuoja tik kokybiškiausių rinktinių vynuogių patekimą į vyno gamybos procesą. Alessandro – kuklus, ne itin itališko temperamento vynuogynų puoselėtojas. Jo galvoje ir rankose gimsta unikalių vynų skoniai ir istoriniai rūsiai kasmet pasipildo unikaliais vynais.

4. Autentiška pica iš laukuose surinktų produktų

Dar vienas neįprastai žavus Kampanijos regiono herojus – Pietro Manganelli, picerijos-restorano La Panoramica šefas. Pietro Manganelli kepa tobulą autentišką čilentietišką pizą, o ryte pasibėgiodamas prirenka dienos grobio tiesiai nuo kalno uolos: gal tai bus laukiniai brokoliai, o gal laukinės šparaginės pupelės? Štai Jums ir tikra itališka pica! Šefo improvizacijos virtuvėje kelia tikrą pasimėgavimą, be to, Pietro mielai pamoko ruošti picos tešlą ir pašauti gaminį į autentišką krosnį. Likus paskutiniams svečiams, Pietro traukia gitarą, barškučius ir užbaigia darbo dieną romatiškomis neapolietiškomis melodijomis. Išduosime paslaptį – Pietro dievina Vilnių ir lankosi kasmetinėje turizmo parodoje ADVENTUR. Turėkite mintyje, kad Italijos stende šis žavingas herojus jus pasitiks su tikra kampanietiška nuotaika ir pavaišins figų saldumynais.

Rasa į Neapolį kėlė sparnus ne šiaip sau – visas šias išskirtines istorijas leido pažinti Italijos-Lietuvos prekybos rūmų ir Baltic Tours partnerystės projektas. Tačiau nuotykių ištroškusius keliautojus, Baltic Tours ekspertė nuramina – pasinerti į itališką sūkūrį ir Kampanijos poskonių jūrą gali kiekvienas, norintis skonių, spalvų ir pasiilgęs gerų patirčių.

Baltic Tours
Emocijos, profesionalumas ir dalijimasis kelionių džiaugsmu – tai, kas daro mus išskirtiniais. Baltic Tours kelionių agentūra – daugiau nei kelionės įsigijimo vieta ar paslaugos. Tai patirties mainai, atspindintys inovatyvius kelionių organizavimo ypatumus. Baltic Tours kelionių ekspertai it gerų atostogų riteriai, šiuose unikaliuose kelionių įrašuose pasakojantys ne tik istorijas iš savo patirties, bet gvildenantys keliautojų istorijas ir paslaptis, kuriomis gaubiasi kiekviena kryptis.