×
Turite klausimų? Pir - Pen 8:00-18:00 +370 5 266 1616 keliones@baltictours.lt

Kelionių istorijos ir patarimai

Stebinanti turkiška virtuvė: turistai ir vietiniai skanauja gėrimus iš orchidėjų

1+
Skaitymo trukmė: 4 min.
Ne paslaptis, kad kiekvienas susipažįsta su jį supančia aplinka pasitelkęs pojūčius. Vienas iš jų – skonio jutimas. Pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų virtuvių, o viena iš trijų pagrindinių yra turkiška virtuvė.

Laiko patikrinti receptai yra labai populiarūs Europoje ir Artimuosiuose Rytuose dėl kvapų ir ne ką mažiau įsimintinų skonių. Pavyzdžiui, ar esate kada nors pagalvoję, jog namuose gražiai žydinti orchidėja galėtų tapti įmantraus skonio gėrimo šaltiniu? Skaitykite toliau ir leiskite jūsų pojūčiams perkelti jus į pačią turkiškos virtuvės širdį!

Kebabai

Visiems gerai žinomas kebabas pelnytai galėtų būti vadinamas turkiškos virtuvės kertiniu akmeniu. Tačiau nuvykę į pačią Turkiją, jus nustebins šio patiekalo įvairovė. Užsisakę kebabą, daugelis tikisi mums įprastame lavaše susuktų mėsos riekelių bei majonezo su daržovėmis, tačiau Turkijoje kebabai gali atrodyti ir kiek kitaip. Išvydę užrašą Shish Kebab, nepasimeskite, tai – ant iešmelio iškepta vištiena, jautiena arba žuvis, dažniausiai patiekiama su duonos riekelėmis. Döner yra lėtai virtos mėsos sumuštinis su daržovėmis, prieskoniais ir česnakiniu jogurtu. Jį paprastai perka išsinešti, bet žymiai skanesnis už McDonald’s siūlomus mėsainius! Na, o po Dürüm pavadinimu slepiasi turkiškas burrito – būtent toks, kokį pažįsta dauguma kebabų mylėtojų iš Europos!

Köfte

Šis patiekalas yra paprastas, tačiau jo skonis puikus! Kaip ir kebabai, köfte, arba turkiški kukuliai, gaminami ir patiekiami skirtingais būdais pagal kiekvieno šefo skonį. Pagrindinį receptą sudaro: jautienos arba ėrienos kukuliai, bulvės, paprikos ir pomidorų padažas. Gali būti patiekiami kaip sumuštinis su salotomis arba paprasčiausiai aplieti jogurtu. Tai yra patiekalas, vertas apsilaižyti visus pirštus!

Börek

Iš pirmo žvilgsnio turkiški börek gali atrodyti kaip saldus desertas. Tačiau neapsigaukite, Turkijoje populiarūs pikantiški bei sūrūs pyragėliai patiks kiekvienam, kuris mėgsta švelnų ir nesaldintą varškės sūrio skonį. Börek gali būti įvairiausių rūšių, bet dažniausiai vietiniai kulinarai pasirenka iškeptus tešlos sluoksnius įdaryti vietiniu sūriu, špinatais ir mėtos lapeliais. Šis delikatesas gali būti susuktas į ritinėlius, supjaustytas mažais gabalėliais, o kartais iš šono atrodyti ir kaip lazanija. Tačiau kad ir kokiu būdu patiekto börek ragausite, jis vis tiek bus puikaus skonio.

Dolma

Turkiškos šeimos pietų ar vakarienės stalą puošiantys dailiai į vynuogių lapus susukti kukuliai mums, gyvenantiems Lietuvoje, primins tradicinį balandėlį. Prikimšti ryžių ir mėsos, jie skiriasi tuo, kad yra pagardinami turkiškais prieskoniais. Jie prideda neįprasto ir egzotiško skonio. Vietoj vynuogių lapų šeimininkės mėgsta tais pačiais ryžiais įdaryti ir paprikas, cukinijas ar baklažanus. Todėl vakarieniaudami turkų namuose, galite susipažinti su vis kitokiais dolmos receptais.

Lokum

Lokum yra vienas iš populiariausių turkiškų skanėstų (angl. Turkish delights). Tai iš riešutų, medaus arba cukraus ir kiaušinių baltymų paruoštas desertas, patiekiamas su įvairių skonių užpildais bei apibarstytas cukraus milteliais. Geriausia valgyti šviežią, kadangi džiovinant lokum tampa dar saldesniu dėl per laiką išsiskiriančio cukraus. Be abejonės, šis desertas bus visų smaližių svajonė!

Turkiška baklava

Turkiška baklava – sviestiniai tešlos pyragėliai, pamirkyti meduje ir cukruje kartu su pistacijų ar kitų riešutų įdaru viduje. Skamba, kaip tobulas desertas prie kavos? Tada jums būtina paragauti baklavos! Nors šie kepiniai yra paplitę ir kitose šalyse, Turkijoje auginamos šviežios pistacijos turkiškas baklavas priverčia išsiskirti iš visų kitų! Dažniausiai patiekiamos ant šventinio stalo, tačiau vietiniai mėgsta jomis pasmaguriauti ir be progos. Juk kiekviena diena gali būti šventė, lydima nepaprasto baklavos skonio!

Salep ir turkiška kava

Kelionė į Turkiją negali baigtis neparagavus tradicinio salep. Šis šiltas iš orchidėjų gaminamas gėrimas, pagardintas ant viršaus pabarstytu cinamonu, patiks tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Jo paragauti galima tik Turkijos ribose, kadangi įstatymai draudžia eksportuoti orchidėjas dėl per didelio jų suvartojimo. Dar vienas šiltas bei tonizuojantis gėrimas, populiarus ne tik Turkijoje, bet ir visame pasaulyje, yra kava. Turkiška kava išsiskiria dėl tirštumo bei stipraus skonio. Dėl cezve, tipiško ilgaamžiško vario ar žalvario puodo, jos patiekimas ir gaminimas neprilygsta jokiam kitam kavos paruošimo būdui. Šių abiejų gėrimų ir turkiško delikateso derinys kiekvieną priverčia bent trumpam užsukti į vietinę Turkijos kavinę.

Turkija turi vieną iš universaliausių ir įsimintiniausių virtuvių pasaulyje. Būtent dėl to tradicinė virtuvė užima svarbią vietą Turkijos kultūroje. Jei norite pažinti šią šalį, tiesiog būtina pasikliauti savo pojūčiais. Tada kaipmat jūs persikelsite į Artimuosius Rytus. Tad ragaukite ir patirkite svaiginančius Turkijos skonius!

Baltic Tours
Emocijos, profesionalumas ir dalijimasis kelionių džiaugsmu – tai, kas daro mus išskirtiniais. Baltic Tours kelionių agentūra – daugiau nei kelionės įsigijimo vieta ar paslaugos. Tai patirties mainai, atspindintys inovatyvius kelionių organizavimo ypatumus. Baltic Tours kelionių ekspertai it gerų atostogų riteriai, šiuose unikaliuose kelionių įrašuose pasakojantys ne tik istorijas iš savo patirties, bet gvildenantys keliautojų istorijas ir paslaptis, kuriomis gaubiasi kiekviena kryptis.